Saturday 1 June 2013

Recipe: Moist Choc Brownies Cheese Cake

Assalamualaikum,

Oleh sebab takda benda aku nak kongsi buat masa sekarang, mehh cik jah nak ajar satu resepi ni. Hikhokk. Accely resepi ni dulu aku dapat dari sorang senior masa study kat Shah Alam. Aku memang kagum lah dgn dia, dah la pandai gegila punya ni, muka pun boleee laaa tahan, pandai masak pulak tu ishhh, dan dan yang plg penting dia seorang LELAKI uolls. Huuu aku yg gegadis ni pun belum tentu rajin macam dia. Hehehe. Thanks senior for this resepi. First trial dah sedapppp. Must try okay.. Tak faham boleh tanya.

Bahan2:

Untuk lapisan choc brownies:
- 200gm butter
- 200gm dark chocolate/choc masakan
- 170gm tepung gandum (diayak)
- 30gm serbuk koko (diayak)
- 170gm gula halus (diayak)
-4 biji telur

Cara2:

1. Panaskan kukus siap2.. 1st, buat lapisan choc brownies dulu.. Cairkan butter + coklat masakan guna kaedah double boil.
2. Keep aside campuran butter + choc tu bila dah cair.
3. Masukan gula + telur dalam mixer bowl. Pukul sampai kembang.
4. Masukan tepung + serbuk koko sedkit demi sikit. Masa ni tak payah guna mixer dah sebab nanti adunan jadi bantat. Guna je whisk, kalau tak ada guna je saptula/senduk pun boleh.
5. Kacau sebati adunan tepung + serbuk koko + telur + gula.
6. Pastu, masukan choc + butter yang dah dicairkan awal tadi. Kacau dan kacau dan kacau sebati.
7. Griskan loyang dengan butter/marjerin.
8. Tuang separuh adunan tadi ke dalam loyang.
9. Kukus selama 15 minit. (untuk elakkan air menitik ke atas permukaan kek tu, tutup loyang tadi dgn aluminium foil.)
10. Sementara nak tunggu lapisan pertama masak, jom buat lapisan cheese..

Bahan2:

- 250gm cream cheese
- 60gm gula castor
- 25ml air
- 1 biji telur

Cara2:

1. Masukan semua bahan-bahan kecuali telur ke dalam mixing bowl.
2. Pukul adunan sampai kembang then baru masukan telur.

11. Tuang adunan cheese kat atas lapisan brownies yang dah masak tadi.
12. Kukus again for 20 minutes.
13. Lepas lapisan cheese dah masak, tuangkan baki adunan brownies tadi.
14. Kukus lagi selama 20 minit. Jangan lupa tutup balik loyang tu dgn aluminium foil.
15. Then jom buat toppingnya pulak (chocolate ganache)

Bahan2:

- 300gm coklat masakan
- 120ml whipping cream
- 1 sudu besar marjerin

Cara2:

1. Cairkan semua bahan-bahan guna kaedah double boil jgk.
2. Kacau sampai jadi pekat dan licin (tak ketul2)..biarkan ia suam-suam.
3. Tuangkan choc ganache kat atas permukaan brownies.
4. Tadaaaa, dah ready untuk dimakan panas-panas atau tunggu sampai kek tu sejuk.

Sekian, wassalam!

No comments:

Post a Comment